Charming villa for sale in Cap Salou

Casa Bonet (Salou) - 5.jpg

   

Villa Bonet, front facade, Passeig Jaume I, Salou (1)

 

 
     
   

Casa Bonet een laatmodernistische villa in Salou

   
   

De Catalaanse kuststad Salou is een charmante badstad zo'n 100 kilometer ten zuiden van Barcelona. Salou wordt wel eens de hoofdstad van de Costa Dorada genoemd. Met zijn unieke strandpromenade, de Passeig Jaume I, zijn altijd bruisende nachtleven en schitterende zandstranden is het al lang een beroemde vakantiebestemming.
Aan het prachtige lange zandstrand bouwden in de jaren 20 van vorige eeuw enkele rijke industriëlen laatmodernistische villa's. Dit was het begin van een lange geschiedenis van succesvol toerisme.
De eerste villa die gebouwd werd was Xalet Bonet of Casa Bonet. Hij staat omringd door palmbomen aan het begin van de Passeig Jaume I. Later volgden nog Villa Enriqueta, die tijdens de Spaanse Burgeroorlog het hoofdkwartier was van de Republikeinen, Xalet Loperena, Xalet Mallorquí en Xalet Torremar, waarin de Patronat Municipal de Turisme de Salou of de toeristische dienst van Salou is ondergebracht.

 

   
     
   

Villa Bonet, een meesterwerk van Domènec Sugrañes i Gras


Xalet Bonet werd in 1918 gebouwd door de architect Domènec Sugranyes, een leerling en medewerker van Gaudi. Het was een van de eerste chalets met tuin die aan het strand gebouwd werden. De eigenaar was de zakenman uit Reus, Ciríac Bonet. Het is een mooi voorbeeld van de laatmoderne stijl en is een van de meest emblematische gebouwen van de stad. De invloed van Antoni Gaudí is aanwijsbaar in vele details.

De villa is niet toegankelijk voor het publiek. Dat is jammer, want binnen zijn er mooie muurschilderingen van de schilder Agustí Ferrer te zien. Vooral het plafond van de eetkamer valt op. In deze schildering wordt het vertrek van koning Jaime I van het strand van Salou naar de verovering van Mallorca verbeeld.

Op de achtergevel van het gebouw staat de datum van oplevering en de naam van de architect. Op de voorgevel geeft een zonnewijzer het credo van de eigenaar weer, aprovecha el tiempo que pasa y no vuelve, geniet van de tijd die voorbijgaat en niet terugkeert.

 

Fotoalbum Salou en omgeving


   
SCasa Bonet een laatmodernistische villa in Salou   Palm trees Casa Bonet (Salou)   Casa Bonet, passeig Jaume I, Salou
    Palm tres Casa Bonet (Salou)  

Casa Bonet, passeig Jaume I, Salou

Villa Bonet, Salou   Casa Bonet (Salou), side facade   Salou, Xalet Bonet, an example of the late modernist style
Salou, Xalet Bonet, entrance   Casa Bonet (Salou), side facade  

Salou, Xalet Bonet, an example of the late modernist style

 

Chalet Bonet is de eerste villa op de befaamde Paseo Jaume I. Andere villa's op de Paseo Jaume I Villa Enriqueta, Casa Torremar, Xalet Virgen de la Pineda, Villa Rosa, Torre Loperena en Xalet Miarnau Ciurana.

 


Casa Bonet (Salou) aan het begin van de Passeig Jaume I [1]

 

 

Domènec Sugranyes

 

   

Domènec Sugrañes i Gras (12 december 1878 - 9 augustus 1938) was een Catalaanse modernistische architect en leerling van Antoni Gaudí. Hij volgde hem op aan het hoofd van de werken van de kerk van de Sagrada Família in Barcelona en voltooide de façade van de geboorte van Christus. Sugrañes behield deze positie gedurende 10 jaar, van de dood van Gaudí in 1926 tot 20 juli 1936.
Gaudi ontmoette Domènec Sugrañes in 1905 tijdens zijn laatste jaar op de school voor architectuur. Sindsdien nam hij deel aan de meeste werken van Gaudi. In samenwerking met Gaudí versierde Domènec Sugrañes het huis Bellesguard met zitbanken in mozaïek (1917). Hij maakte het huis van Hermenegild Miralles i Anglès, waarvan Gaudí alleen toegang tot het pand ontwierp. Hij werkte ook samen in Casa Batlló en Casa Milà.

Sugrañes raakte nauw verbonden met Gaudí, in de mate dat de laatste hem tot zijn testamentaire uitvoerder aanstelde [2].

 

Domènec Sugrañes i Gras
Domènec Sugrañes i Gras

     

Advertisement

 

Casa Oda, Cap Salou (Tarragona)

 

   

Vlakbij Cala Penya Tallada, een paradijselijk zandstrand op Cap Salou ligt deze mooie, gezellige comfortabele villa, Casa Oda. Het huis ligt in een rustige straat vlakbij de Camino de Ronda, een wandelpromenade die de mooiste stranden van Salou en Cabo de Salou met elkaar verbindt. Deze kleine modernistische villa die verscholen ligt tussen moerbeibomen, pijnbomen, agaves en oleanderstruiken, heeft een renovatie nodig, maar wie niet bang is om dit potentiële droomhuis de nodige zorg te geven, heeft een eigen vakantieparadijs binnen handbereik.


Casa Oda, fotogalerij

 

       
Modernistic Villa, Cabo de Salou   Casa Oda   Casa Oda, functionalism in Cap Salou
       

Casa Oda, een huis met strakke sobere, geometrische basisvormen

 

Casa Oda, il Studio, een verborgen tweede unit   Villa Casa Oda   Cami de Ronda in Salou, tussen Cala Font en Penya Tallada

Il Studio, een verborgen tweede unit

 

 

Carrer del Llebeig

 

 

Van Casa Oda wandel je door een mooi pijnbomenbos naar het strand van Cala Penya Tallada

Camino de Ronda in Salou - een wandelpromenade langs de mooiste stranden van Salou en Cabo de Salou
  Cala Penya Tallada and Les Mabres   Rotsblokken aan Cala Penya Tallada

Camino de Ronda in Salou - een wandelpromenade langs de mooiste stranden van Salou en Cabo de Salou

 

  Cala Penya Tallada and Les Mabres   Rotsblokken aan Cala Penya Tallada

 

Het huis telt vele terrassen die uitnodigen tot een diner al fresco. De openluchtkeuken aan de achterzijde van het huis is het potentiële decor van veel culinair genot in het licht van de avondzon. Ook het enorme dakterras is een meerwaarde. Een verborgen troef is de tweede unit die schuilgaat onder het terras dat voor het huis ligt en een aparte ingang heeft.
Het huis is gelegen vlakbij de Camino de Ronda, een wandelpromenade die de mooiste zandstranden van Salou en Cap Salou verbindt.

 

 

«Casa Bonet». Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya.

Ajuntament de Salou. Passeig del 30 d'Octubre, 4 | 43840 Salou | Tel. 977 309 200 | www.salou.cat

[1] Photo by Ferran Llorens, licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic license.
[2] Ontleend aan dde Wikipediapagina Domènec Sugrañes i Gras, waarvan de tekst bechikbaar is onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen.