Charming villa for sale in Cap Salou

Salou - Apartaments Sol i Mar.JPG

   

, Salou

 

 
     
   

Apartaments Sol i Mar in Salou, een vroege exponent van het Catalaanse modernisme

   
   

De Catalaanse kuststad Salou is een charmante  badstad zo'n 100 km ten zuiden van Barcelona. Salou wordt wel eens de hoofdstad van de Costa Dorada genoemd. Met zijn unieke strandpromenade, bruisende nachtleven en schitterende zandstranden is het al lang een beroemde vakantiebestemming. Aan het prachtige lange zandstrand bouwden in de jaren 20 van vorige eeuw enkele rijke industriëlen enkele laatmodernistische villa's. Dit was het begin van een lange geschiedenis van succesvol toerisme. De eerste villa die gebouwd werd was Xalet Bonet of Casa Bonet. Het is een mooi voorbeeld van de laatmoderne stijl en is een van de meest emblematische gebouwen van de stad. Hij staat omringd door palmbomen aan het begin van de Passeig Jaume I. Architect was Domènec Sugranyes i Gras.

Dezelfde architect bouwde in het kleine stadje ook een van de eerste appartementsgebouwen van de Catalaanse kust, Apartaments Sol i Mar. Met de bouw werd gestart in 1925.

 

   
     
   

Apartaments Sol i Mar


Apartaments Sol i Mar is een appartementsgebouw voor de zomerverhuur van de gemeente Salou. Het zijn de eerste appartementen die in deze stijl gebouwd werden in Salou en misschien in Catalonië. [3]
Naast hun historisch belang is er ook een grote op architecturale waarde. [3] Het hele gebouw kan als modernistisch worden beschouwd, maar ere zijn ook delen de die als eclectisch kunnen worden geclassificeerd, zoals de in sgraffito uitgevoerde decoratie van vazen ?en bloemen op de gevel. Ook de entree van de appartementenis interessant, waar er vier trappen zijn die in de vorm in de buurt van een schroef naar de verschillende verdiepingen van het huis leiden. [3]

Het gebouw werd in 2001 gered van de sloop dankzij een burgercampagne. [5] Het complex werd echter volledig vervormd en verminkt en in 2006 heropend door de Tarragona-architect Xavier Climent. Van het originele gebouw overleven slechts de drie façades met hun prachtige sgraffiti, die herinneren aan de sgraffiti van devilla Mas del Llevat in Reus, ook een gebouw van Domènec Sugranyes. [4]

Apartaments Sol i Mar was ontworpen als twee gebouwen, Sol i Mar en Mar i Sol, maar zijn de geschiedenis ingegaan als Sol i Mar. Het was onderdeel van een zomercomplex Sol i Mar Esports Club, dat in 1922 getekend mar nooit uitgevoerd werd.
De helft van het gebouw op het oosten heet Mar i Sol, terwijl het gedeelte van het gebouw op het westen, met de façade aan de Carrer Mestral, Sol i Mar heet.

 

Apartaments Sol i Mar

Apartaments Sol i Mar. De eerste toeristische appartementen aan de Catalaanse kust
werden in 1925 gebouwd door Domènec Sugrañes.

 

Oorspronkelijk waren er geen commerciële ruimten. De begane grond was bedoeld voor huurappartementen. Er was een een omheining om de gehele omtrek van het gebouw. [4]

Deze trappen, met een veelhoekige vorm, hebben mooi houten leuningen en een versiering met manises tegels [3]De plafonds hebben houten balken en de schoorstenen zijn van modernistische keramiek. Velen van deze stijlelementen worden herhaald in de huizen aan de Passeig Jaume I. [3]

 

Modernistische villa's van Salou

 

De modernistische villa's van Salou markeren het begin van het toerisme in Catalunya. Chalet Bonet is de eerste villa op de befaamde Paseo Jaume I. Andere villa's op de Paseo Jaume I zijn Villa Enriqueta, Casa Torremar, Xalet Virgen de la Pineda, Villa Rosa, Torre Loperena en Xalet Miarnau Ciurana.

 

Modernistische villa's aan het begin van de Passeig Jaume I

Modernistische villa's aan het begin van de Passeig Jaume I [2]

 

Fotoalbum Salou en omgeving


   
Torre Loperena, Xalet del Passeig Jaume I, 8 (Salou)   Villa Enriqueta (Salou)   Xalet Virgen de la Pineda

Torre Loperena

 

 

Villa Enriqueta, passeig Jaume I, Salou

 

 

  Xalet Virgen de la Pineda

Villa Bonet

 

Zeven jaar voor de bouw van Apartaments Sol i Mar, ontwierp Domènec Sugranyes voor een zakenman uit Reus, Ciríac Bone, reeds Chalet Bonet of Xalet Bonet. Het is een mooi voorbeeld van de laatmoderne stijl en is een van de meest emblematische gebouwen van de stad.

 

 

SCasa Bonet een laatmodernistische villa in Salou   Salou, Xalet Bonet, an example of the late modernist style   Casa Bonet (Salou), side facade
   

Salou, Xalet Bonet, an example of the late modernist style

 

  Casa Bonet (Salou), side facade

De Xalet Bonet of Xalet Voramar, gebouwd door Ciríac Bonet in 1918, is een prachtig voorbeeld van laat-modernisme. Het interieur is rijkelijk versierd met muurschilderingen die o.a. het vertrek van koning Jaume I voor de verovering van Mallorca voorstellen.
 De evenwichtige schoonheid die deze kolossale Villa uitstraalt, wordt versterkt door de ommuurde tuin waarin zich een mooi schrijn bevindt. De koepel van tegels herinnert ons aan Parc Güell met zijn vele decoraties op basis van keramische fragmenten. De Zonnewijzerop de zijgevel is gemaakt van van aardewerk. Een mooie geschreven gedachte wordt in neo-gotische kalligrafie uitgeschreven: "Grijp de tijd die verstrijkt en niet terugkeert ...".

 

Casa Bonet (Salou), front entrance   Casa Bonet, passeig Jaume I, Salou   Rellotge de sol, casa Bonet, passeig Jaume I, Salou, Tarragona

Casa Bonet (Salou), front entrance

 

 

Casa Bonet, passeig Jaume I, Salou

 

 

 

Zonnewijzer, casa Bonet, passeig Jaume I, Salou

 

Advertentie

 

Casa Oda, Cap Salou (Tarragona)

 

   

Vlakbij Cala Penya Tallada, een paradijselijk zandstrand op Cap Salou ligt deze mooie, gezellige comfortabele villa, Casa Oda. Het huis ligt in een rustige straat vlakbij de Camino de Ronda, een wandelpromenade die de mooiste stranden van Salou en Cabo de Salou met elkaar verbindt. Deze kleine modernistische villa die verscholen ligt tussen moerbeibomen, pijnbomen, agaves en oleanderstruiken, heeft een renovatie nodig, maar wie niet bang is om dit potentiële droomhuis de nodige zorg te geven, heeft een eigen vakantieparadijs binnen handbereik.


Casa Oda, fotogalerij

 

       
Modernistic Villa, Cabo de Salou   Casa Oda   Casa Oda, functionalism in Cap Salou
       

Casa Oda, een huis met strakke sobere, geometrische basisvormen

 

Casa Oda, il Studio, een verborgen tweede unit   Villa Casa Oda   Cami de Ronda in Salou, tussen Cala Font en Penya Tallada

Il Studio, een verborgen tweede unit

 

 

Carrer del Llebeig

 

 

Van Casa Oda wandel je door een mooi pijnbomenbos naar het strand van Cala Penya Tallada

Camino de Ronda in Salou - een wandelpromenade langs de mooiste stranden van Salou en Cabo de Salou
  Cala Penya Tallada and Les Mabres   Rotsblokken aan Cala Penya Tallada

Camino de Ronda in Salou - een wandelpromenade langs de mooiste stranden van Salou en Cabo de Salou

 

  Cala Penya Tallada and Les Mabres   Rotsblokken aan Cala Penya Tallada

Het huis telt vele terrassen die uitnodigen tot een diner al fresco. De openluchtkeuken aan de achterzijde van het huis is het decor van veel culinair genot in het licht van de avondzon. Ook het enorme dakterras is een meerwaarde. Een verborgen troef is de tweede unit die schuilgaat onder het terras dat voor het huis ligt en een aparte ingang heeft.

 

«Casa Bonet». Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya.

Ajuntament de Salou. Passeig del 30 d'Octubre, 4 | 43840 Salou | Tel. 977 309 200 | www.salou.cat

Salou, del comerç marítim als banys de mar | quinalafem.blogspot.com

Een mooie verzameling oude afbeeldingen van Salou

 


[1] Photo by Herodotptlomeu, licensed under the Creative Commons Attribution 3.0 Unported license.
[2] Photo by Traveling Guide © All rights reserved
[3] «Apartaments Sol i Mar». Pat.mapa: arquitectura. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 2 abril 2013].
[4] Anar a :2,0 2,1 2,2 «Apartaments Sol i Mar». Mapa de recursos culturals. Diputació de Tarragona.
[5] "Oposición al derribo de un immueble modernista de apartamentos" [La Vanguardia, 24/10/2001].